Historien om Låshuset
En bedriftshistorie på over 100 år – Fra smedmester Petter Larsen til familien Bugten
Av Terje Nordheim
Året er 1899

Kristiania
Petter Larsen er optimist på tross av advarsler og en fremtid som ikke ser lys ut. Han kan sitt fag og ser sikkert mulighetene en gang i fremtiden. Han setter i gang. I et lokale i Storgaten 18 i Kristiania innreder han sin første egne smie. Firma Smedmester Petter Larsen er navnet på virksomheten som han etablerte i 18-hundretallets siste år. Fra Storgaten flyttet han allerede i 1901 virksomheten til et lokale i Lakkegata 52 og videre i 1904 til Hegdehaugsveien 28. I en gammel trevilla litt tilbaketrukket fra gaten hadde han god plass og mulighet til å ekspandere.

Kvadraturen
Frølichpassasjen var kanskje byens første «gågate» Den strakte seg fra Kirkegaten gjennom kvartalet og ut i Dronningensgate (rett over gaten til Låshusets nåværende lokaler). Passasjen, som fikk sitt navn etter kjøpmann Georg Frølich som eide området, inneholdt i mange år en rekke forretninger og kontorer, bl.a. hadde Grorud Jernvarefabrikk et kontor i denne gården. En reklamegavel inne i passasjen forteller om stor aktivitet. Reklamegavlen ble i 1982 restaurert og er foreslått fredet. Frølichpassasjen er i dag stengt for gjennomgang.

Larsen & sønn
En «Paternosterheis» består av flere heiser i en og samme heissjakt som hele tiden er i bevegelse, slik at det bare er å gå inn i første heis som passerer. Prinsippet er en endeløs kjede av heiser, slik man også finner i en skiheis. Navnet «Paternoster» er latin og betyr vår far d.v.s. det er det latinske navn på «Fadervår» som også brukes om det katolsk bønnekjedet «rosenkrans» som er et endeløst bevegelig kjede.

Reperasjon av låser
Etter Petter Larsens død valgte Einar Larsen å legge ned pengeskapfabrikken. Larsen og sønn hadde jo begynt med reparasjon av låser allerede tidlig på 30-tallet og det var jo Einar Larsens spesialitet. Da han overtok bedriften, ble også navnet endret til E. Larsen, og ble hovedsakelig et verksted for reparasjon av låser. Han drev også montering av alle typer låser. I 1936 investerte Einar Larsen i en ny nøkkelfilemaskin. Valget falt på ”Keil”, som var en halvautomatisk sylindermaskin som også kunne brukes til filing av tilholdernøkler. På denne tiden må dette ha vært en svært avansert maskin som han kanskje var alene om i Norge, så han hadde tidlig ”høy teknologi” på sitt verksted i Kirkegaten. (Maskinen befinner seg i dag i Låshusets historiske samlinger.) Einar Larsen samarbeidet også med sine leverandører. Han påtok seg arbeid for Wilhelm Rosenvinge (Ving) – som ”underleverandør” – hvor han bl.a. monterte og klargjorde hengelåser.

Coward & Thowsen
Stein Bugten (f. 1951) begynte hos sin far 1. juli 1967, og overtok som daglig leder i 1972. I 1978 ble Larsens Eftf. v/Stein Bugten medlem av foreningen Norske Låsesmeder. 1. august 1981 begynte Steins yngre bror Per (f. 1964) i firmaet, og i 1989 ble også han NL-medlem. Geir Espen Bugten (f. 1980), Steins sønn, var en av Låshusets første lærlinger og arbeider i dag som montørformann. Han begynte som lærling 17. august 1998, men hadde allerede mellom 5 og 6 års erfaring som hjelpegutt, nøkkelfiler og altmuligmann.

Dronningensgate 32
Ut fra «bakgården» og inn i nye lokaler i en trafikkert gate betød mye for den gamle låsesmedveteranen; de ble mer synlige, og nye kunder strømmet til. Dette førte til økning i omsetningen og flere medarbeidere måtte etter hvert ansettes.

2008 ->
Etter en liten omstrukturering i firmaet vinteren 2015 valgte vi å endre firmanavn. I en kort periode ble vi hetende Nye Låshuset AS, men det endte med Låshuset Sikkerhetssenter AS.

